یکی از نشانه های مهم تمدن و پیشرفت در انسان ها که به مرور زمان خود را آشکار کرد، استفاده از لباس است. با گذشت زمان، انسان ها کم کم یاد گرفتند که بوسیله مواد خام به عنوان مواد اولیه، پارچه تولید کرده و با استفاده از پارچه لباس های مختلفی بدوزند. احتمالا تا به حال نام پارچه کتان به گوش شما خورده است و بارها از آن استفاده کرده اید، ما در این مقاله قصد داریم شما را با پارچه کتان و ویژگی های این پارچه آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

پارچه کتان چیست؟

به نقل از ویکی پدیا، پارچه کتان یکی از قدیمی ترین پارچه های تولید لباس است و استفاده از آن در کل دنیا تاریخچه ای دیرینه دارد. این پارچه از الیاف کتان تهیه می شود و الیاف آن از ساقه گیاهی به نام فلاکس بدست می آید که به طور سالانه کشت شده و دارای طول حداکثری ۱۲۰ سانتی متر و قطر ۸.۱ تا ۱۶.۱ اینچ است. تخم این گیاه در ماه های اردیبهشت و خرداد کاشته می شود و رشد آن ۳ ماه طول می کشد.

این گیاه برای رشد بهتر نیاز به هوای سرد، نسبتا مرطوب و بارانی نیاز دارد. بیشتر ساختار داخلی گیاه فلاکس از پنبه تشکیل شده اما به دلیل وجود کریستالین هایی در ساختار آن، خصوصیات فیزیکی الیاف آن با پنبه متفاوت است. همچنین مواد غیر سلولوزی در الیاف کتان بیشتر از الیاف پنبه است که این ناخالصی شامل همی سلولوز، چربی، مواد رنگی و …. است. الیاف کتان نرم و شفاف بوده و هرچه چربی آن بیشتر گرفته شود، شفافیت آن بیشتر می شود.

انواع پارچه کتان

پارچه کتان با توجه فرآیند تولید و ترکیباتی که در طی تولید آن استفاده شده است، انواع مختلفی دارد و به طور کلی می توان آن ها را به صورت زیر دسته بندی کرد.

  • پارچه کتان کش یا پارچه کتان پنبه ای

این نوع از پاچه های کتان، شباهت زیادی به پارچه های پنبه ای دارند و از ویژگی های مثبت آن می توان به مقاومت بالا، طول عمر زیاد، شست و شوی آسان و قابلیت کشسانی اشاره کرد. اما این پارچه قابلیت چروک شدن و آبرفت نیز دارد.

  • پارچه کتان نخی

در تولید این پارچه مقدار زیادی نخ بکار رفته است، آبرفت کمی دارد، جریان هوا به خوبی از آن عبور می کند و با پوست بدن سازگار است.

  • پارچه کتان کاغذی

این پارچه گونه تغییر یافته پارچه لنین است که در آن از درصد های متفاوتی پنبه، پلی استر و ویسکوز استفاده شده است. این پارچه ها بسیار سبک هستند، ظاهری زیبا و عمری طولانی دارند، به آسانی چروک می شود و چروک آن به آسانی برطرف می شود.

  • پارچه کتان صابونی

این نوع پارچه یکی از با کیفیت ترین زیر مجموعه های پارچه کتان است. استفاده از این پارچه می تواند در فصل گرم و مناطق گرمسیر انتخاب مناسبی باشد. این پارچه بسیار زود خشک می شود، قابلیت رنگ پذیری و طرح پذیری بسیار زیادی دارد، مقاومت بسیار داشته و طول عمر آن زیاد است.

  • پارچه کتان کریستال

این نوع پارچه ضخامت متوسطی داشته و خاصیت ایستایی آن باعث محبوبیتش شده است.

خصوصیات پارچه کتان

در ادامه متن به برخی از ویژگی ای پارچه کتان می پردازیم:

  1. کشسانی که یکی از مهم ترین ویژگی الیاف کتان است.
  2. مقاوم در برابر آسیب های محیطی مانند حشرات خورنده، کپک ها، قارچ ها، انواع پوسیدگی، حرارت و …
  3. خنثی سازی اسید ها یا مقاومت بسیار زیاد در برابر انواع اسید ها
  4. مقاوم در برابر مواد قلیایی که هنگام شستشو مشخص می شود.
  5. تاثیر گذاری رطوبت یا مقاومت بیشتر پارچه کتان مرطوب نسبت به پارچه کتان خشک
  6. مقاوم در برابر حلال های آلی که معمولا در خشکشویی ها برای تمیزی و لکه زدایی لباس استفاده می شود.
  7. مقاوم در برابر حرارت تا حدود ۱۲۰ درجه سانتی گراد

موارد استفاده از پارچه کتان

دوخت بهترین پوشاک در صنعت مد، پوشاک و نساجی به خصوص شلوار، پیراهن مردانه و مانتو

  • استفاده از اضافات کتان در کاغذ های سیگار، کاغذ نوشته و اسکناس
  • نخ بخیه
  • پارچه های دوخت و دوز
  • پارچه های کار شده با چرم
  • تولید حوله، کیف و دستمال کاغذی
  • ساخت اشیا و ابزار های دکوراتیو
  • تولید روکش صندلی، پرده، ملحفه و انواع کوسن

جمع بندی

پارچه های بسیاری با شناخت هرچه بیشتر مواد اولیه تولید شده که هرکدام انواع و ویژگی های مختلفی دارد. پارچه کتان نوعی پارچه است که تولید و استفاده از آن توسط انسان قدمتی طولانی دارد. این پارچه از الیاف طبیعی و ساقه گیاه فلاکس تولید می شود، مقاومت بالایی داشته و با ضخامت، رنگ، طرح و دوخت های مختلف در بازار موجود است. در این مقاله به معرفی پارچه کتان و الیاف طبیعی آن، انواع پارچه کتان، ویژگی ها و کاربرد های آن در صنایع مختلف پرداخیتم.

Rate this post