نخ فیلامنت یا نخ بی سی اف نوعی نخ حجیم با حجم بالا است که از الیاف مصنوعی پلی پروپیلن و از طریق فرآیند ذوبریسی و از طریق دستگاه هایی در سه طبقه اصلی و از بالا به پایین به صورت تمام اتوماتیک تولید می شود. فیلامنت ها به دلیل نوع ساختار ملکولی که دارند، هر چقدر طول بیشتری داشته باشد، ساختار ملکولی بلند تر می شود و باعث مقاومت بسیار زیاد لیف می شود. به دلیل همین ویژگی مهم طول الیاف مناسب و مقاومت لیف افزایش می یابد و این گونه الیاف یکی از اصلی ترین الیاف در همه ساختار صنعت نساجی محسوب می شود. این نخ ها در مقایسه با نخ های اسپان بسیار یک شکل و یک پارچه هستند، استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارند و از لحاظ براقیت و نرمی، بسیار شبیه ساتین می باشند. در این مقاله به تعرف نخ فیلامنت، انواع و کاربرد های آن می پردازیم.

نخ فیلامنت چیست؟

نخ فیلامنت به دلیل نمره بالا و مینگل یا جوش های فاصله داری که دارد، نخ حجیم شناخته می شود و نام دیگر آن در ایران به دلیل استفاده از پلی پروپیلن، PP است. این نخ هم به صورت تابیده شده و هم تابیده نشده تولید می شود و الیاف آن به طوریکه از هم جدا نشوند، به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار می گیرد. نمرات قابل تولید نخ فیلامنت به عوامل مختلفی از جمله تعداد فیلامنت و تجهیزات و ماشین آلات کارخانه تولید کننده نخ بستگی دارد؛ اما معمولا نمرات قابل تولید نخ فیلامنت بین ۶۰۰ تا ۳۰۰۰ دنیم است.

انواع نخ فیلامنت

بیشر نخ های فیلامنت استخراجی هستند؛ یعنی از الیاف طبیعی یا مصنوعی از طریق اسپینرت استخراج می شود. این نخ ها به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

نخ های مونو فیلامنت

این نخ ها از یک الیاف ضخیم تشکیل شده اند که از مهم ترین آن ها می توان به نخ شفاف کوک، نخ ابریشم، نخ های ماهیگیری، نخ متالیک، نخ فاقد خاصیت ارتجاعی و… اشاره کرد.

نخ چند فیلامنتی یا مولتی فیلامنت

نخی است که از چند الیاف فیلامنت تولید می شود که مصارف مختلفی دارد.

نخ فیلامنت چه کاربردی دارد؟

کاربرد نخ فیلامنت در ایران بیشتر مربوط به فرش و گلیم است. فرش فیلامنت، گلیم ماشینی، فرش های عروسکی یا شگی، دورو دوزی فرش و گلیم از محصولات اصلی نخ فیلامنت در کاشان، خاستگاه اصلی نخ فیلامنت ایران است. نخ فیلامنت در یزد برای تولید پود استحکامی روفرشی و زیر سفره استفاده می شود. در اصفهان از نخ فیلامنت به منظور تولید جاجیم استفاد می شود که هم تار و هم پود آن از این نخ است. نوار بافی، قیطان بافی، زیر مبل دوزی، دور دوزی، فیلتراسیون بافی، روکش بافی، زیر انداز، موکت، نخ کاموا، خامه فرش، کفپوش، رومبلی، پارچه رو تختی، پارچه پرده، ملحفه و پارچه لباس از دیگر کاربرد های نخ فیلامنت است.

جمع بندی

نخ فیلامنت یا نخ بی سی اف، به دلیل نمره بالا و مینگل، نوعی نخ حجیم محسوب می شود که از الیاف مصنوعی پلی پروپیلن و از طریق فرآیند ذوبریسی تولید می شود. از ویژگی های این نخ می توان به یک شکل و یک پارچگی، استحکام و مقاومت بالا و براقیت و نرمی آن اشاره کرد. این نخ معمولا با نمرات بین ۶۰۰ تا ۳۰۰۰ دنیم تولید می شود و به دو دسته مولتی فیلامنت و مونو فیلامنت تقسیم می شود. از این نخ در تولید فرش، جاجیم، گلیم، روفرشی، موکت و… استفاده می شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)